Ezt olvasta már?

0

Átadták Székesfehérvár egyik legrangosabb elismerését

Ünnepélyes keretek között, 16. alkalommal adták át a Szent István Emlékérmet és Díjat a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.


hirdetés

Székesfehérvár legrangosabb, civil kezdeményezésre alapított elismerését idén Korzenszky Richárdnak, a Tihanyi Apátság nyugalmazott perjelének ítélték oda. A díjazott megtiszteltetésként tekint a díjra, melyet megilletődve vett át.

Az Államalapító Szent István Érdemrend és Díj Alapítvány kiemelt célja a Szent István-i keresztény értékrend megismertetése és elfogadtatása a társadalom széles körében, valamint bemutatni és példaként állítani az ilyen életet élőket városunk és az egész magyar nemzetközösség számára. A 2004-ben alapított Szent István Emlékérmet és Díjat olyan személyiségnek ítéli oda az alapítvány kuratóriuma, akinek munkásságához, szakmai életútjához, emberi hozzáállásához mindenkor az államalapító öröksége szolgált iránymutatásul, keresztény életet élt, és ennek szellemében kiemelkedő tevékenységet végzett. Az elismerést váltott esztendőben kapja székesfehérvári, illetve országos-nemzetközi szinten ismert és elismert személyiség.

Az idei díjazott Korzenszky Richárd bencés szerzetes, akit a pannonhalmi teológiai tanulmányait követően 1964-ben szenteltek pappá. Tanított a győri, később a pannonhalmi bencés gimnáziumban, ez utóbbi intézményben igazgató is volt. Oktatás- és iskolapolitikusként meghatározó szerepe volt a katolikus iskolarendszer újraindulásában a rendszerváltoztatás után. 1994-ben helyezték Tihanyba, ahol perjelként felújította, valamint vallási, kulturális és közéleti központtá tette az apátságot. Szolgálatáról tavaly mondott le, de továbbra is aktívan dolgozik. Számos könyv és egyéb írás fűződik a nevéhez, előadások sokaságát tartotta és tartja országszerte.

A mai díjátadó ünnepségen jelen voltak Székesfehérvár vezetői és képviselői, a Szent István-díj korábbi kitüntetettjei és Richárd atya több volt tanítványa is. Az eseményen a Hungarikum együttes működött közre, többek között a Szent István-dal és egy megzenésített Gárdonyi Géza vers előadásával.

„Az életet az ember sokféleképpen élheti… Fontos kérdés azonban, hogy az ember megértse, értékek között kell döntenie, vannak pontok, melyeket el kell fogadnia, választani kell, más dolgokat el kell vetnie. Szent István ezer éve felmérte: a magyarság számára… élet és halál kérdése, hogy milyen értéket választ. Nem elég kiállni, beszélni, nagy gesztusokkal az utakra mutatni, hanem az utat járni kell!” – fogalmazott köszöntőjében Spányi Antal megyés püspök. Szavai szerint egyedül a Szent István-i értékrend az, ami képes megtartani a magyar családokat, a nemzetet, és nekünk erre van szükségünk. Ezért fontos, hogy megkeressük és példaként állítsuk azokat az embereket, életeket és sorsokat, akikben és amelyekben az időtálló és maradandó értékrend ma is jelen van. A díjjal keresik azokat, akik a városra, az országra, a nemzetre tudnak hatni.

A díjazottat volt tanítványa, Gyóni András, a Ciszterci Szent István Gimnázium korábbi igazgatója méltatta. Elhangzott, hogy a díjazott a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban tanított, majd megérdemelten lett pannonhalmi igazgató. A rendszerváltás idején az egyházi iskolák újjászervezésének miniszteri biztosa lett, ezzel a mai egyházi iskolák ökomenikus lelki-szellemi atyjává vált. 1994-től a Tihanyi Bencés Apátság perjeli feladatai várták. Az apátság – Richárd atya áldásos alkotói munkájával – újra a magyarság egyik szent helye lett, nyüzsgésében igazi bencés monostori közösség él és virágzik itt.

„Richárd atyában él és lobog a lélek tüze. Fáradhatatlanul vállalt és vállal történelmi időkben, a változó időkben, az új és új kihívások között prédikációkat, előadásokat, közösségi beszélgetéseket országszerte. Igehirdetései, összegzései, esszéi, tanulmányai és imádságai igen jó lelki-szellemi táplálékot, igazodási pontot jelentenek az értékrelativista világunkban. Székesfehérváron is számtalanszor hallgathattuk a keresztény életre hangoló gondolatait a kerekasztal-beszélgetéseken, előadásokon, keresztény pedagógusok továbbképzésén, megyei papi lelkigyakorlatokon. Segíti most is a tüzet bennünk lobogni!” – mondta Gyóni András.

A ünnepségen hagyományosan egy kisfilmben mutatták be a díjazott életútját. Korzenszky Richárd atya a filmben úgy fogalmazott: megtiszteltetésként, ám megilletődve tekint a Szent István Emlékérem és Díjra. A díjátadón felszólalva beszélt az idő múlásáról, az elengedésről is: „Amikor az ember elengedi például a felelősséget, akkor megszűnik az az állapot, hogy hivatalból jó példát kell adnia. Amikor az ember már nincs hivatalban, akkor sem szabad elfeledkeznie arról, hogy emberségből példát mutasson! Nem vagyok idegen ezen a Földön, és ez hozzásegít ahhoz, hogy sok mindent könnyebben elengedjek.”

Az atya háláját fejezte ki mindazon rendtársainak és munkatársainak, akikkel kéz a kézben együtt küzdött, és tanúi lehetett a csodáknak. Tartsuk fontosnak, ami fontos, és tartsuk lényegtelennek, ami lényegtelen – mondta, majd azzal zárta szavait, hogy vegyük komolyan az életet!

 

Forrás: fehervarihirek.hu0


Az önkormányzati választásokon szerencsés lenne-e, ha a megyei listákon is közösen szerepelne az ellenzék?

0
0

hírek innen, onnan

Most kitör a csúcsgyönyör, ettől miden nő megvadul

A sorozatorgazmus egészen fantasztikus élmény, bár nem mindennapi, sőt sokak szerint szinte lehetetlen elérni. Ezekkel a trükkökkel viszont...

Egy francia párt akár 6 évre is lecsukhatnak, amiért homokot loptak Szardíniáról

Mindenki szeret valami kis szuvenírt hazavinni a nyaralásáról, legyen az akár hűtőmágnes, akár egy szép kagyló a tengerpartról. Egy...

Ez most az öt legszebb, legizgalmasabb látnivaló Kanadában

Öblök, vízesések, nemzeti parkok és lüktető városok egyvelege Kanada. Megmutatjuk öt csodálatos arcát.

Anticiklon peremére kerülünk: mutatjuk a hétvégi időjárást

A front után anticiklon peremére kerülünk, szinte egyforma napok következnek. Arról, hogy hol pattannak ki a záporok, zivatarok a légköri...

Új vásárcsarnok épült Mohácson

Mintegy 600 millió forintból készült el az új létesítmény.

Sokkal kevesebb lesz a körte

Javában zajlik a Vilmos körte szedése. Az előzetes adatok alapján idén a megszokottnál 20-25 százalékkal kevesebb, mintegy 25 ezer...

Újabb hőhullám jöhet a hétvégére

Hiába felhők, a nyár még nem adja fel.

Megmutatta magát az agyérgörcsön átesett Demjén Ferenc

Hosszú csönd után fotóval jelentkezett a 72 éves énekes.

Amikor ellopták a Mona Lisát: 3 elveszett és megkerült műtárgy különös története

Vajon akkor is annyian ismernék-e a Mona Lisát, ha 1911-ben nem az év botránya bontakozik ki körülötte? És azt tudtad, hogy még néhány...

A kolumbiai elnöktől kér védelmet egy indián csoport

A közösség szóvivője szerint valóságos népirtást végeznek a drogkereskedő bandák.

Tizennyolc német cég jelenik meg az Automotive Hungaryn

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (Duihk) közösségi standja az idén 18 kiállítót fogad, közülük öt Németországból...

827 néző bámulta a Bundesliga legrosszabb csapatát

Pedig a Tasmania Berlin első meccsén még 81 ezer ember szorongott az Olimpiai Stadionban.

0

Sport

Döntöttek a botrányt botrányra halmozó kínai úszó doppingügyében: csak egyszer volt eddig példa hasonlóra

Szun Jang doppingügyében nyilvános tárgyalásra kerül majd sor, ilyenre eddig mindössze egyszer volt példa.

Sírással zárta az edzéseket Tusup új tanítványa

Mint ahogyan arról a Blikk is beszámolt Shane Tusup a magyar tehetség Bujdosó Zsombor mellett az olasz Ilaria Cusinato is edzeni fogja, aki egyébként Hosszú Katinka egyik legnagyobb ellenfele.

Coutinho nem világsztár, csak a Barca egyik cserejátékosa

Berti Vogts olyan nagyon nincs elájulva attól, hogy Philippe Coutinho a Bayern München játékosa lett.

Ronaldo: Manapság bármelyik játékosért fizethetnek 100 milliót, anélkül, hogy bármit bizonyított volna

Cristiano Ronaldo szerint több pénz van jelenleg a futballban, mint bármikor korábban.

Neves sportújságírót gyilkoltak meg Bécsben

Meggyilkolták Bécsben Fritz Duras (57) osztrák fotóst, a híres bécsi labdarúgó klub, az Austria Wien szurkolói klubjának vezetőjét.

Váratlan akadály került a figyelmetlen bringás útjába - videó

Kis híján bukott, amiért későn vette észre a bóját.

Egy angol futballedző állítja: a kezezés új szabálya miatt kell a Brexit

Ian Holloway egészen új szintre lépett a Brexit okainak megmagyarázásával.

Itt kezdődött minden: Ronaldo elvitte kisfiát egykori lakótelepi albérletébe - így reagált a látványra

Rendkívüli "kirándulásra" vitte apja a kis Ronaldo Jr.-t: megmutatta neki egykori lakótelepi albérletét.

Megint megsérült a Győr világklasszis balátlövője

Két-három hétig egészen biztosan nem kézilabdázhat Eduarda Amorim.

Ők a röpi Európa-bajnokság magyar bombázói - Fotók

Budapest A szurkolókat már elkápráztatták, most már csak az ellenfelek vannak hátra.

A magyar fiatal januárban igazolt a Serie A-ba, most lepasszolták a másodosztályba

Az akkor 19 éves Schäfer Andrásért a Genoa egymillió eurót fizetett az MTK-nak, de most elkezdni a olasz körforgást.

0

Bulvár

Ilyen az élet egy észak-koreai kisvárosban

Az ország északi részén lévő Rason meglepően színes, halászokkal, farmerekkel és munkásokkal.

Készült egy eszméletlen fotó az augusztus 20-i tűzijátékról

Rizsavi Tamás újra lecsapott, aminek ismét egy eszméletlen kép lett az eredménye.

Eladhatatlan a csemegekukorica, mi segíthet?

F. Zoltán kérdése: Eladhatatlan a csemegekukoricám a csövek végén található barnás-zöldes lárváktól. Melyik kártevőről van szó és hogyan tudok védekezni ellene?

Igazi boldogság: A felhők felett jár Szinetár Dóra

Álomszép helyen piheni ki az év fáradalmait a szépséges színésznő.

Így beszél a szexről a fiatal magyar nő

"Ne virágnyelven beszéljünk a szexről"

Pénteken olcsóbb lesz a benzin, drágul a gázolaj a magyar kutakon

A Mol bruttó 2 forinttal csökkenti a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken, a gázolajért 3 forinttal többet kell majd fizetni.

Élő szörnyeteg lett az egykori gyereksztárból. Siralmasan néz ki

10 évesen lett világsztár, mára már senki nem ismeri fel.

Így néz ki egy hús-vér nő. Valódi idomok.

A világ leghíresebb plus size modellje nem fél megmutatni a testét, még akkor sem, ha várandós.

Szörnyű dolgokat mondott Demjénről Bergendy István

A legendás zenekar vezetője nem bocsátja meg, hogy énekesük annak idején faképnél hagyta őket. Ezen az sem változtat, hogy Demjén Ferenc nemrégiben egy súlyos műtéten, majd agyérgörcsön esett át - írja a Bors.

Minden szem Rómára szegeződik - nagyon felsült Salvini

Salvini a törvényhozást semmibe vette, és azt remélte, hogy hamar kikényszerítheti a választásokat, csakis a saját hatalma érdekében. De úgy tűnik, hogy alaposan melléfogott. Most 50 milliárd eurós sokk gazdaságélénkítést követel, miközben 23 milliárd eurós megszorításra lesz szükség. Káncz Csaba jegyzete.

Ezek a melanoma kevésbé ismert jelei - Ezekre figyeljen

Az önvizsgálat során könnyen átsiklik a szemünk olyan bőrkinövéseken, melyek kockázatot jelenthetnek. Az amelonatikus melanoma nem tartalmaz barna festékanyagot, így nehezebb diagnosztizálni.

Forrásban lévő vízbe lógatta bele 2 éves lányunokája lábát a nagymama, mert a gyerek rosszalkodott

Az eset Amerikában történt. A kislány az édesanyja szerint akár el is veszítheti a lábát.

blogmorzsák

10+1 tipp a könnyebb és olcsóbb iskolakezdésért

A család anyagi csődjének elkerülése valós feladat az elkövetkező 10 napban.

Az albérletkeresők négy pontja

Ezeket vedd figyelembe, ha lakást bérelnél.

Apa-lánya kapcsolat hatásai a párkapcsolatra

Valóban olyan férfit választunk, mint az apánk? Hogyan hat ránk, ahogyan ő bánt anyánkkal?

Állatok az irodában

A házi kedvencek, és a munkahelyi jelenlétük.

Jöhetnek az ipari méretű akkumulátorpakkok!

Ha jönnek a fotovoltaikus kapacitások, jönniük kell az energiatárolóknak is!

Amikor a gyereked nem ülhet oda, ahová a jegye szól

Ha a vészkijárat mellé sehol nem ülhet gyerek, akkor miért árul oda jegyet a társaság?

„Anya vagyok - barátnő nélkül“

Süllyesztőbe kerülnek a tíz éve tartó barátságok, ha az egyik fél szülővé válik? Mi áll a háttérben?

Többezer éves korong titkát fejthetette meg a magyar professzor

Szenzációs eredmény: magyar tudós fejtette meg a többezer éves írást.

5 trend, ami minden korosztálynak jól áll

Manapság már szinte mindent szabad a divatban.

Lakóautó építés az USA-ban egy nap alatt, ingyen

Az őszi időre tekintettel muszáj volt átalakítani a kisbuszt.

Nagy bajba kerülhetsz, ha rossz a gumi

A kresz előírja: indulás előtt mindig szemrevételezzük az abroncsokat!

Aminosav fogyasztás pro és kontra

A táplálékkiegészítők non plusz ultrái, az izomnövekedés és a regeneráció szent Gráljai.

0