Ezt olvasta már?

Hat ország nyolcvan kiállítója vesz részt a pécsi Adventi Borszalonon

Hat országból mintegy nyolcvan kiállító kétszáz borral vesz részt a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin évzáró boros-társasági eseményén, az Adventi Bors...

0

Átadták Székesfehérvár egyik legrangosabb elismerését

Ünnepélyes keretek között, 16. alkalommal adták át a Szent István Emlékérmet és Díjat a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.


hirdetés

Székesfehérvár legrangosabb, civil kezdeményezésre alapított elismerését idén Korzenszky Richárdnak, a Tihanyi Apátság nyugalmazott perjelének ítélték oda. A díjazott megtiszteltetésként tekint a díjra, melyet megilletődve vett át.

Az Államalapító Szent István Érdemrend és Díj Alapítvány kiemelt célja a Szent István-i keresztény értékrend megismertetése és elfogadtatása a társadalom széles körében, valamint bemutatni és példaként állítani az ilyen életet élőket városunk és az egész magyar nemzetközösség számára. A 2004-ben alapított Szent István Emlékérmet és Díjat olyan személyiségnek ítéli oda az alapítvány kuratóriuma, akinek munkásságához, szakmai életútjához, emberi hozzáállásához mindenkor az államalapító öröksége szolgált iránymutatásul, keresztény életet élt, és ennek szellemében kiemelkedő tevékenységet végzett. Az elismerést váltott esztendőben kapja székesfehérvári, illetve országos-nemzetközi szinten ismert és elismert személyiség.

Az idei díjazott Korzenszky Richárd bencés szerzetes, akit a pannonhalmi teológiai tanulmányait követően 1964-ben szenteltek pappá. Tanított a győri, később a pannonhalmi bencés gimnáziumban, ez utóbbi intézményben igazgató is volt. Oktatás- és iskolapolitikusként meghatározó szerepe volt a katolikus iskolarendszer újraindulásában a rendszerváltoztatás után. 1994-ben helyezték Tihanyba, ahol perjelként felújította, valamint vallási, kulturális és közéleti központtá tette az apátságot. Szolgálatáról tavaly mondott le, de továbbra is aktívan dolgozik. Számos könyv és egyéb írás fűződik a nevéhez, előadások sokaságát tartotta és tartja országszerte.

A mai díjátadó ünnepségen jelen voltak Székesfehérvár vezetői és képviselői, a Szent István-díj korábbi kitüntetettjei és Richárd atya több volt tanítványa is. Az eseményen a Hungarikum együttes működött közre, többek között a Szent István-dal és egy megzenésített Gárdonyi Géza vers előadásával.

„Az életet az ember sokféleképpen élheti… Fontos kérdés azonban, hogy az ember megértse, értékek között kell döntenie, vannak pontok, melyeket el kell fogadnia, választani kell, más dolgokat el kell vetnie. Szent István ezer éve felmérte: a magyarság számára… élet és halál kérdése, hogy milyen értéket választ. Nem elég kiállni, beszélni, nagy gesztusokkal az utakra mutatni, hanem az utat járni kell!” – fogalmazott köszöntőjében Spányi Antal megyés püspök. Szavai szerint egyedül a Szent István-i értékrend az, ami képes megtartani a magyar családokat, a nemzetet, és nekünk erre van szükségünk. Ezért fontos, hogy megkeressük és példaként állítsuk azokat az embereket, életeket és sorsokat, akikben és amelyekben az időtálló és maradandó értékrend ma is jelen van. A díjjal keresik azokat, akik a városra, az országra, a nemzetre tudnak hatni.

A díjazottat volt tanítványa, Gyóni András, a Ciszterci Szent István Gimnázium korábbi igazgatója méltatta. Elhangzott, hogy a díjazott a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban tanított, majd megérdemelten lett pannonhalmi igazgató. A rendszerváltás idején az egyházi iskolák újjászervezésének miniszteri biztosa lett, ezzel a mai egyházi iskolák ökomenikus lelki-szellemi atyjává vált. 1994-től a Tihanyi Bencés Apátság perjeli feladatai várták. Az apátság – Richárd atya áldásos alkotói munkájával – újra a magyarság egyik szent helye lett, nyüzsgésében igazi bencés monostori közösség él és virágzik itt.

„Richárd atyában él és lobog a lélek tüze. Fáradhatatlanul vállalt és vállal történelmi időkben, a változó időkben, az új és új kihívások között prédikációkat, előadásokat, közösségi beszélgetéseket országszerte. Igehirdetései, összegzései, esszéi, tanulmányai és imádságai igen jó lelki-szellemi táplálékot, igazodási pontot jelentenek az értékrelativista világunkban. Székesfehérváron is számtalanszor hallgathattuk a keresztény életre hangoló gondolatait a kerekasztal-beszélgetéseken, előadásokon, keresztény pedagógusok továbbképzésén, megyei papi lelkigyakorlatokon. Segíti most is a tüzet bennünk lobogni!” – mondta Gyóni András.

A ünnepségen hagyományosan egy kisfilmben mutatták be a díjazott életútját. Korzenszky Richárd atya a filmben úgy fogalmazott: megtiszteltetésként, ám megilletődve tekint a Szent István Emlékérem és Díjra. A díjátadón felszólalva beszélt az idő múlásáról, az elengedésről is: „Amikor az ember elengedi például a felelősséget, akkor megszűnik az az állapot, hogy hivatalból jó példát kell adnia. Amikor az ember már nincs hivatalban, akkor sem szabad elfeledkeznie arról, hogy emberségből példát mutasson! Nem vagyok idegen ezen a Földön, és ez hozzásegít ahhoz, hogy sok mindent könnyebben elengedjek.”

Az atya háláját fejezte ki mindazon rendtársainak és munkatársainak, akikkel kéz a kézben együtt küzdött, és tanúi lehetett a csodáknak. Tartsuk fontosnak, ami fontos, és tartsuk lényegtelennek, ami lényegtelen – mondta, majd azzal zárta szavait, hogy vegyük komolyan az életet!

 

Forrás: fehervarihirek.hu0
0

hírek innen, onnan

Figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

Az ország nagy részén sűrű ködre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Gulácsiék és Sallaiék is nyertek, kikapott a Bayern

Szalai Ádám csapata viszont kikapott az Augsburg vendégeként.

Hat mérkőzés után újra nyerni tudott a DVTK

A diósgyőri gárda idegenben állította meg a Mezőkövesdet.

"Megértjük, hogy a hatalmas pofont kapott fideszesek lex-Párbeszédet tákolnak"

"Fiatal, Orbán Viktor és Kövér László által lekezelt pártként, Karácsony Gergely társelnök személyében lett egy főpolgármesterünk,...

Figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat

Az ország nagy részén sűrű ködre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hátára ültette terhes feleségét a hősies férfi

Széknek kínálkozott rosszul lett felesége számára.

Napról napra elevenebbek: hamarosan hivatásos rendőrkutyák lesznek az egy hónappal ezelőtt Dunakeszin született kölykök

Dunakeszi Napról napra egyre elevenebb az a kilenc kis német juhászkutya, amelyek alig egy hónappal ezelőtt születtek Dunakeszin. A...

Szándékosan hajthatott egy trolibusznak ez a férfi Debrecenben - videó

Trolinak hajtott pénteken autójával Debrecenben egy férfi. A manővert feltehetően szándékosan hajtotta végre. Az ütközés után a férfi...

0

Sport

Suárez elárulta, hogy szerinte ki minden idők öt legjobb csatára

A Barcelona klasszisának ötösében van néhány meglepetés, de ezek megmagyarázhatóak, és ő meg is magyarázta.

Kézi-vb: Kim Rasmussen gyenge pont volt a vébén, de szűklátókörű kontárság lenne kirúgni

Az eredmény csalódás, és Rasmussen több hibát is vétett, de ezen a vébén is épült a csapatunk, amit átgondoltan alakítgat a dán kapitány.

Csak most eszmélünk az irtózatos kézilabdapofon után

Vasárnap hajnali 4.30-kor Argentína ellen játszik a megtépázott magyar női kézilabda-válogatott Japánban.

Ronaldinho azt mondta, szívesen kipróbálná magát az NB I-ben

Az aranylabdás brazil világbajnok a teqball világbajnokságra érkezett Budapestre.

Kiderült, hogy mikor játszik még a női kézilabda-válogatott a vb-n

A magyar csapat a 13. helyért léphet majd pályára a világbajnokságon, Japánban.

Félpályáról lőtt szabadrúgásgólt egy olasz focista - videó

A 30 éves játékos mesterhármast szerzett, ebből kettő emlékezetesre sikerült.

Óriási KO-val nyert Hámori az ökölvívó ob-n - Videó

18 aranyérmet osztottak ma ki a versenyzők között az országos bajnokság zárónapján.

Mo Szaláh jelentheti a különbséget, mínuszról indít a United

Mohamed Szaláh lehet a Liverpool sikerkovácsa a hétvégén, ugyanis kedvenc ellenfele ellen lép pályára. A Manchester United ugyanakkor mondhatni a mínuszról indít a Manchester City ellen, hiszen a gárda a legutóbbi 12 idegenbeli mérkőzésén egyaránt kapott gólt. Nagy izgalmak várhatók a Premier League tizenhatodik játékhetén.

Eldőlt, meddig marad Csabán a Fradi szemét kivédő kapus

Ilyen még soha nem volt a fiatal tehetséggel.

Elhunyt a Kaposvár korábbi kiváló labdarúgója

Emlékét örökké őrizni fogják.

0

Bulvár

Vannak hajléktalan diákjaim, akik az iskola után a családjukkal a metróaluljáróba mennek - Interjú Hiennel

Két világ között, egy harmadikból landolva rengeteget lehet így tanulni az életről és a művészetről. Hiennek ma így telik az élete New Yorkban.

Melyik szexuális fantázia a leggyakoribb? Az emberek 81%-ának megfordult már a fejében

A szakértő kutatása során 2982 embert kérdezett meg arról, melyek a legnagyobb, szexuális témájú vágyaik.

Újszülött mókust talált az erdőben: hazavitte, és most mindketten boldogok

Mutatunk valamit, amit nagyon ritkán lát az ember: egy háziasított vadon élő mókust!

Titkos bulinegyed épült Budapesten - Íme a városrész, miről sosem hallottál

Budapest az egyik legvirágzóbb főváros volt Európában az 1800-as évek végén.

Ő Garas Dezső egy szem fia - A 46 éves Dániel ismert filmes lett

A Valan Az angyalok völgye című film operatőre Garas Dezső volt.

Eddig 5 halottja és 40 sérültje van a brutális eperjesi gázrobbanásnak

A 12 emeletes panelház legfelső emeletét még este 7-kor is oltották a tűzoltók. A környéken a robbanás előtti napokban gázszagot lehetett érezni.

A női orgazmus a nőgyógyász szemével

Milyen folyamatok játszódnak le az orgazmus során? Milyen befolyással van a havi ciklus az orgazmusra? Cikkünkből kiderül. Az orgazmus az egész testet érintő, de főleg az agyban és a kismedencében lezajló esemény, amely a szexuális aktus során a keringési rendszerben kialakuló anatómiai és funkcionális változások következtében jön létre. Egy időben zajló és fokozatosan gyorsuló, a [...]

Elhunyt a Jóbarátok kedvelt színésze: ügynöke megerősítette a hírt

A sorozatban többször is feltűnt a színész, és karakterét az egész világ imádta!

Ekkora baj van?- Lendvai Ildikó kegyetlenül kiosztotta Orbánt

A frakciók a jövőben nem egyesülhetnének, még nevet sem változtathatnak, akkor sem, ha a párt neve közben megváltozik. Ez adta az apropót az MSZP volt elnökének egy véleménycikk megírásához.

blogmorzsák

Amikor több tízezer narancsfát ültettek a Balaton körül

Nem vált be, de legalább valóban meg­próbáltuk. Ráadásul Fertődön még egy kamu szüretet is összehoz­tak Rákosi Elvtársnak.

Újabb egészségi kockázatok fenyegetik az űrhajósokat

Ezek kétségessé tehetik a jövő hosszabb űrmisszióit, akár egy újabb holdraszállást, vagy a Mars-expedíciót.

A diákmunkás és a gyurmajog

Aki egy generációt képvisel, annak fontos a hitelessége, és annak példaképként kell állnia kortársai előtt.

Kik figyelnek fentről?

„Megkereste a lakása ablakát: a fölötte lévő, kőbe faragott arc kerek, már-már puffadt volt.“

Hamarosan berobban a turizmusba

Hibás az összes 10.000 Ft-os?

Karácsonyi meglepetés!

Ajándékozd a tudás erejét és az információ hatalmát szeretteidnek, olyan formában, ahogyan ők szeretnék!

A szerelem hogy magyarázható meg tudományosan?

A tudomány nem lehet mindenható, mert mindig megújul.

Kövér az ateisták ellen usztított

Súlyosan kirekesztőek és uszí­tóak azok a nyilatkozatok, ame­lyek az ateistákat egy csoport­ban említik a hazaárulókkal.

Szakmai gyakorlat magasabb pozícióban!

De ezzel mi is a baj pontosan?

Tervezzünk dolgozósarkot!

Hogyan tervezhetsz személyre szabott, áttekinthető, kis hely­igényű dolgozósarkot?

Így élhetsz túl több hónapig a vadonban

ki több hónapon keresztül éjsza­ká­zott az amerikai vadonban, an­nak milyen tapasztalatai lehetnek a felszerelést illetően?

Magasban a Magasban... már tudniillik a Tátrában!

Drótkötélpályákon hegyre fel és hegyről le

0