Ezt olvasta már?

Brit Nagydíj - Hamiltont a defekt sem tudta megállítani

A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője rajt-cél győzelmet aratott a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjon, ezzel növelte az elő...

0

Koronavírus - Gulyás: sikeres volt a védekezés, eltörlik a vásárlási idősávokat

Sikeres volt a koronavírus-járvány elleni védekezés Magyarországon, sikeresebb, mint Nyugat-Európa sok államában - értékelt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a kormányinfón, miután 98 nap után véget ért a veszélyhelyzet.


hirdetés

Bejelentette: eltörlik a vásárlási idősávokat.

 

A rendkívüli jogrend jóval rövidebb volt, mint Európa országainak többségében, a kormány időben tudott döntéseket hozni, és a járvány megjelenéséhez képest jóval korábban hozott fontos korlátozó intézkedéseket, mint például az olaszok, a belgák vagy a spanyolok - fejtette ki.

A rendkívüli jogrend tette lehetővé az azonnali és hatékony cselekvést - jelentette ki a miniszter, köszönetet mondva az operatív törzs tagjainak, különösen Müller Cecília országos tisztifőorvosnak, továbbá az egészségügyi és a szociális szféra dolgozóinak, tanároknak, rendőröknek, katonáknak, kormányhivatali dolgozóknak.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a védekezés azért lehetett sikeres, mert nemzeti egység alakult ki, és "új fejlemény", hogy ez az ellenzék nélkül is létrejöhetett. A kormány politikai egyetértést szeretett volna, de tudomásul kellett venni, hogy az ellenzék ehhez nem tudott hozzájárulni - mondta. Hozzátette: a védekezésben részt vevők nemtelen támadása, az ország külföldi lejáratása és "kamuvideók" készítése morálisan is elfogadhatatlan, alantas cselekedet.

A Miniszterelnökség vezetője reményét fejezte ki, hogy nem tér vissza a koronavírus, jelezte ugyanakkor, a második hullám reális veszély. Azt azonban szeretnék, hogy ha ismét veszélyhelyzet lesz, akkor legyen politikai egység is.

Közölte, a mostantól érvényes járványügyi készültséget hat hónapra hirdették ki, és háromhavonta vizsgálják felül.

Gulyás Gergely bejelentette: mostantól eltörlik a vásárlási idősávokat, a maszkhasználat szabályai viszont maradnak. Kiemelte: úgy látják, a maszkhasználat elegendő védelmet biztosít az időseknek, ezért döntöttek így.

Azt mondta, az operatív törzs továbbra is működik, és a kórházak irányítási rendje is változatlan.

Hangsúlyozta: az Európai Bizottság azt javasolta - és a kormány álláspontja is az -, hogy mihamarabb lehetővé kell tenni a határok átjárhatóságát az uniós tagállamok között. Magyarország ennek megfelelő döntéseket hozott - fűzte hozzá.

Míg korábban úgy tűnt, a migráció megállt, a májusi adatok már aggasztóbbak, de remélhetőleg a határok átjárhatósága nem jelenti azt, hogy ne lehetne tartani a határok védelmét - közölte. Hozzátette: Magyarország képes megvédeni a határait.

A miniszter kifejtette: a védekezés első szakaszán túl vagyunk, és ha mindenki továbbra is betartja az intézkedéseket, csökkenni fog az aktív fertőzöttek száma, de ha ebben változás lesz, szigorításokra lehet szükség.

Úgy vélte, ha lesz második hulláma a járványnak, arra a várakozások szerint szeptemberben, októberben kerülhet sor. A nyári meleg várhatóan lassítja a járvány terjedését, így azzal számolnak, hogy az aktív fertőzöttek száma összességében csökkenni fog a következő hetekben, ezért is fontos a megmaradt intézkedések betartása - közölte.

Kitért arra is, hogy a gazdasági intézkedésekkel 1,2 millió magyar munkavállaló munkahelyét sikerült megvédeni

Hangsúlyozta: ahogy várható volt, a munkaerőpiacra és a gazdaság teljesítményére is komoly hatással volt a járvány elleni védekezés miatti teljes leállás. A gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzések eltérőek, a kormány a Pénzügyminisztérium által jelzett 3 százalékos recesszióval számol - mutatott rá. Hozzátette: mivel a költségvetés tervezésekor nem erre számítottak, ez nagy mértékben csökkenti a költségvetés mozgásterét.

Gulyás Gergely a kormány nevében együttérzését fejezte ki Kárpáti György és Benedek Tibor elhunyt olimpiai bajnokok családjának, azt mondta, a magyar sportéletet rendkívüli veszteség érte a távozásukkal.

A miniszter kérdezték arról, hogy Pálinkás József, az Orbán-kormány korábbi minisztere gyűjtést indított a Lánchíd felújítására, és Facebook-bejegyzésében azt írta: unja a kicsinyes és méltatlan vitákat. Gulyás Gergely úgy fogalmazott: egyetért, ők is unják a kicsinyes és méltatlan vitákat. Kiemelte: a főváros kifejezetten jó anyagi helyzetben van, Tarlós István korábbi főpolgármester több mint 200 milliárdos tartalékkal adta át Budapest vezetését, és csak államkötvényben mintegy 180 milliárd forint áll rendelkezésre. Ehhez képest egy fővárosi feladathoz - a korábbi megállapodásnak megfelelően - a kormány továbbra is biztosít 6+1 milliárd forintot. Nem látja, mi az oka annak, hogy nem kezdődik meg a Lánchíd felújítása, hacsak az nem, hogy Karácsony Gergely szívesebben folytat politikai vitát - fogalmazott.

Igyekeznek minden ponton a jó együttműködést fenntartani, ami Budapest érdekét szolgálja, de azt érzékeli, hogy a főváros sokkal inkább keresi a vita lehetőségét - jegyezte meg. Karácsony Gergely azon felvetésére, hogy a Fidesznek kilenc év sem volt elég a Lánchíd felújítására, a miniszter úgy reagált: most időszerű a híd felújítása, amelyet időben tervezett meg a korábbi fővárosi vezetés. Hozzátette: most már ugyanakkor minden késedelem jelentősen megdrágítja a beruházást.

Az augusztus 20-ai tűzijáték költségeiről azt mondta: először arról kell döntést hozni, megtartják-e. Jelezte: július közepén értékelik a járványügyi helyzetet, és ha biztonságosan megtartható a tűzijáték, akkor megrendezik. Hozzátette: ha újra akarják indítani a gazdaságot és a turizmust, akkor kifejezetten szerencsés lenne egy komoly augusztus 20-ai ünnepség, nemcsak Budapesten, hanem a megyei jogú városokban is, ami nem csak a tűzijátékra koncentrálna, hanem több napig tartó rendezvényekre.

A kárpátaljai magyar kisvállalkozások megsegítéséről szólva felhívta a figyelmet, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium 25 milliárdos pályázati kerettel támogatja azokat a magyar vállalkozásokat, amelyek határon túli beruházásokat valósítanak meg.

Arról, hogy nem hiányzott-e a koronavírus-járvány idején, hogy Magyarországnak saját légi fuvarozó társasága legyen, azt mondta: jobb lenne, ha lenne Malév, de egy Magyarország nagyságú országnak nem feltétlenül van saját légiflottája. Ha nyílna piaci lehetőség, érdemes lenne megfontolni, de ilyet most nem látnak - közölte.

A Ferihegyi gyorsvasút megépítéséről azt mondta: az megvalósítható uniós forrásokból is. Az időpontról úgy nyilatkozott: minél előbb, annál jobb. A következő hétéves uniós költségvetési kereteket néhány hónap múlva fogják tudni - jelezte. A Malév GH megszűnését úgy kommentálta: gazdasági döntés született.

A kukaholding finanszírozásával a kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzéséhez az államnak évente legalább 50-60 milliárd forinttal hozzá kell járulnia. Hozzátette: lehet, hogy más kormány megtenné, de a jelenlegi kabinet nem fog rezsidíjat emelni.

A Churcill-szobor összefirkálásáról és a Black Lives Matter mozgalomról azt mondta: a szobor összefestése helytelen és elfogadhatatlan, ebben egyetértenek Karácsony Gergellyel. Az Amerikából induló és Nyugat-Európában is gyökeret eresztő mozgalom céljából és tevékenységéből egyenesen következik, ami történt - értékelt.

A gyöngyöspatai szegregációs bizniszt megakadályozó törvényjavaslatról elmondta: a kártérítésre vonatkozó jogerős ítélettel nem tudnak mit tenni, azt végre kell hajtani. A jövőben ha hasonló eset történik - ha személyiségi jogsértést követ el az iskola vagy a fenntartó - oktatásban kell a kártérítést megállapítani. Győztesei nincsenek a történetnek, csak vesztesei, még ha látszólag a pernyertesség a másik oldalon áll - mondta.

A Szeviép ügyre vonatkozó kérdésre válaszolva helyesnek nevezte, hogy a bírósági szervezeten belül teljes körű vizsgálatot rendeltek el az ügyben. Hozzátette: e vizsgálat és az ügyészég véleménye dönti el, hogy történt-e bűncselekmény.

A Színművészeti Egyetem autonómiáját féltők aggályait a miniszter úgy kommentálta: az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat éppen a magyar állam beleszólási lehetőségét szünteti meg, hiszen a jövőben egy kuratórium dönthet majd a működésről. Arra a felvetésre, hogy a kuratóriumba bekerülhetnek a kormány képviselői is, Gulyás Gergely azt mondta: ezt nem nagyon tudja elképzelni, mert a kormányban jogász van, de színész nincsen. Bár lehet, hogy jó lenne, ha lenne - jegyezte meg.

Dobrev Klárának Nagy Imre újratemetésével kapcsolatos kormányoldalt bíráló kijelentéseit úgy kommentálta: Dobrev Klára arcátlanságban akar versenyezi a saját férjével. "Mi voltunk azok, akik 1989 után Nagy Imre emlékét teljes körűen és korrekt módon ápoltuk, a jelenlegi miniszterelnök első nagy sikerű szereplése éppen Nagy Imre és mártírtársainak újratemetése volt, ehhez képest Dobrev Klárának kétségkívül van köze ehhez az évfordulóhoz, mert ha nagyapja nem végezteti ki Nagy Imrét, akkor ez nincsen" - fogalmazott.

Hozzátette: nem gondolja, hogy bárki felelne a nagyapja cselekedeteiért. Ugyanakkor - folytatta - ha valaki mindenféle megjegyzés nélkül, saját nagyapjához való viszonya bemutatása nélkül, vagy időnként még azt is mentegetve, tőlünk félti Nagy Imre emlékét, "az a pofátlanság olyan mértéke, ahol Gyurcsányné Gyurcsánnyal tud versenyre kelni".

A tranzitzónát érintő határozatról szólva elmondta: egy európai uniós döntést hajtottak végre, ami az Emberi Jogok Európai Bírósága döntésének ellentmond. Meg kellett szüntetni a tranzitzónákat, amelyeknél értékelése szerint jobb, humánusabb az európai érdekeket is védő megoldás nincs. A nem európai uniós környező tagállamokban a fővárosokban a nagykövetségeken lehet ezentúl benyújtani a menedékre vonatkozó kérelmeket - erősítette meg.

Kitért arra is: a jövőbeni német elnökség alatt egy másik vita ki fog nyílni az elosztással összefüggésben. A visegrádi országok álláspontja egyértelmű: ebben - migránsok átvételével - részt venni nem fognak - rögzítette. Úgy látta: a nyilatkozatok többsége ezt inkább tiszteletben tartja és rugalmas szolidaritást vár. Lehetőségként említette még a hot-spotokat, azaz az unió területén kívül a migrációs útvonalakon kihelyezett központok létrehozását a menekültügyi kérelmek elbírálására. Jelezte: a genfi előírásokon és a humanitárius szabályokon túlmenő szabályokat nem lehet Magyarországra kényszeríteni.

Közölte azt is: mintegy 800 menekült van az ország területén, akik megkapták a menekültstátuszt. További felvetésre elmondta: hazánk képes megvédeni külső határait, de miután Európa határait is védik, indokolt lenne az unió hozzájárulása.

Az Európai Bíróság civiltörvénnyel kapcsolatos csütörtökön reggel megjelent ítéletéről Gulyás Gergely azt mondta: az Európai Bíróság ítéleteit eddig is tiszteletben tartották. Ugyanakkor jelezte: az ítéletet át kell tanulmányozni, ezért a következő kormányinfóra ígért részletes jogi választ. Megjegyezte, a korábbi főtanácsnoki vélemény a fontos ügyekben a magyar államnak adott igazat és az alkalmazott intézkedést tartotta csak jogsértőnek.

 
Szavazás: Önnek mi a véleménye a koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntésekről, intézkedésekről?

0
0
0

hírek innen, onnan

Utasbiztosítás: átlag több mint 150 ezerbe kerül, ha bajunk lesz

A külföldre utazók mintegy 60 százalékának ma már nem kérdés, hogy érdemes-e utasbiztosítást kötni, mivel köztudott: a bankkártyák...

Megfagyott benne a vér, mikor meglátta, mi ölte meg a szarvast

A tapasztalt zoológus sem látott még ehhez hasonló esetet.

Végre egy kedves film, amiért érdemes elmenni moziba

Dakota Johnson nem éppen a legimádottabb figurák egyike A szürke ötven árnyalata-trilógia óta. Pedig nagyon is jó színésznő. Ha nem...

A kutyáknak számít, hogy milyen szavakat használ az ember, milyen hangsúllyal mondja azokat

Az MRI vizsgálatból kiderült az is, hogy idősebb kutyák kevésbé különböztetik meg az ismert és ismeretlen szavakat.

Szlávik: a hivatalos esetszámnál tízszer-hússzor több fertőzött is lehet

A vakcina kifejlesztéséig csak a már megszokott módon lehet védekezni a koronavírus-fertőzés ellen: maszkhasználat, kézfertőtlenítés,...

Sorosozós-KariGerizős jobboldali véleményportál indult, Vidék Hangja címmel

Tradicionalista keresztény alapokon álló konzervatív portál lesz.

Szállodák a koronavírus árnyékában: a remény hal meg utoljára

Szállodánként jelentősen eltérő, hogy a több mint két hónapos leállás összességében mekkora kárt, elmaradt bevételt jelent. Az...

Sport

A szexi kézilabdázó imád a strandon pózolni - képek

Még a víz alatt is csinált magáról fürdőruhás felvételeket.

Bombagóllal nyerte meg a DVSC az első NB II-es mérkőzését - videó

Sokáig csak helyzetekig jutott a Debrecen a Budaörs ellen, Szatmári Csaba lövésével azonban végül megnyerte a meccset.

A Barcelona sztárfocistája a La Liga-riválishoz igazolhat

A vb-ezüstérmes játékost tízmillió euróért hajlandó elengedni a katalán klub.

A leghíresebb költő idézetével vallott szerelmet Benedek Tibornak felesége

Megható üzenetet posztolt a legendás vízilabdázó özvegye.

Ronaldo Instagram-posztja után nem kérdés, hol folytatja karrierjét

Az elmúlt hetekben lehetett olyan pletykákat olvasni, nem biztos, hogy marad a Juventusnál Cristiano Ronaldo.

Rooney szerint a Manchester United Sir Alex Ferguson miatt bukott két BL-döntőt

Arról is beszélt, hogy mi lehet a Real győzelmének kulcsa a City ellen.

Hajlandó elengedni klasszisát a Barcelona, a rivális lehet a befutó

Sajtóértesülés szerint visszatérhet Sevillába a világbajnoki ezüstérmes Ivan Rakitic, a Barcelona labdarúgója.

Nagy Ádám: Ha nem te vagy Messi vagy Ronaldo, az egészet kezdheted újra

A magyar válogatott focista jól döntött, hogy Angliába igazolt.

Újabb német válogatott focista vonult vissza 32 évesen

A Bayern korábbi csatára a jövőben edzőként szeretne dolgozni.

A Bundakirály miatt villámgyorsan véget ért a magyar focisták svédországi kalandja

Nyköping ? Villámgyorsan véget ért a svédországi légióskodás Völgyi Dániel (33) és Busai Attila (31) számára.

Hamilton elárulta, szerinte mi okozta a defektjét a Brit Nagydíjon

Lewis Hamilton a Forma-1-es Brit-nagydíj győztese kis híján elvesztette az első helyett Silverstoneban egy defekt miatt, amit szerinte törmelékek okoztak.

DAC: hatgólos vereséget értékelt Bernd Storck

Nagy pofont kaptak a dunaszerdahelyiek.

0

Bulvár

A koronavírus tette tönkre a házasságát - válik a TV2 sztárja

"Tulajdonképpen sosem volt felhőtlen a házasságom."

Nem mindennapi dinnyecsősz őrzi a termést: csodájára járnak az internetezők

A morcos cica már hat éve őrzi a helyi dinnyét, hogy csak az kapjon belőle, aki fizet is érte.

Erre készüljön, ha jön a járvány második hulláma

Az első hullám több mint két hónapig ejtette foglyul az országot. Jelentős gazdasági sebeket ejtett, akárcsak a legtöbb európai államban. Sok környező országban szigorításokat léptettek életbe, nálunk épp a héten közölte a kormány, hogy érvényben maradnak a korlátozások. Megnéztük, hogy milyen kockázatokat látni most.

Koronavírus oltás: ősszel megkezdődhetnek az ingyenes tömeges oltások az oroszoknál

Októberre ígérte a tömeges és ingyenes koronavírus elleni oltás oroszországi megkezdését Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter a Taszsz hírügynökségnek nyilatkozva.

Rákkeltőnek minősítették, mégis tele van vele a lakás: 4 mérgező anyag, amitől óvakodni kellene

Több rákkeltő is ott lehet a lakásban, a veszélyesebb anyagok mennyiségét minimalizálni kellene.

Újra bőröndöt ragadott a Nánási család: Íme az úti cél

Az örökmozgó család ezúttal is mesebeli helyre látogatott!

Vigyázat, így kerülhet galandféreg a szervezetünkbe

Hasfájás, hasmenés, furcsa széklet, testsúlycsökkenés - mindez galandféreg jelenlétére is utalhat.

A szúnyogok egy bizonyos vércsoportot jobban támadnak: Pont a tiéd az?

Észrevetted, hogy vannak, akiket sosem csípnek meg a szúnyogok, és vannak, akiket szinte felfalnak?

Kiderült, mi állhatott a halálos érdi tömegverekedés hátterében

Egy nagyjából egy éve húzódó szerelmi ügy lehetett a halállal végződő tömegverekedés kiváltója.

Titokzatos kék lyukat találtak Florida partjainál

Kutatóexpedíciót indítanak a 130 méter mélyen lévő képződmény vizsgálatára.

blogmorzsák

A Kurszk tengeralattjáró tragédiája - film és valóság

Húsz éve történt, 2000 augusztusában a Kurszk orosz atom-tengeralattjáró katasztrófája. Megdöbbentő valóság és film.

Leszármazottjaikkal fotózzák újra híres emberek portréit

Drew Gardner képpárjain többek között Mona Lisa, Napóleon és Charles Dickens sokadik generációs unokái pózolnak.

Michael Jordan utolsó tánca

Az 1990-es évek ikonikus kosárlabdázója a tizenévesek falától a sportcipők oldalán át a mozivászonig mindenhol megjelent.

Imádják ezt a cukrászdát a déli parton, nem véletlenül

A magyar riviérán akad opció, ha édesre vágyunk, de jó helyre bukkanni már nehezebb. Nekem most sikerült.

A migráns, ami átformálta Európát

Bevándorló, holland látnok, némi vállalkozókedv, rengeteg kizsákmányolás és az emberi találékonyság és szellem diadala.

Mancs története: beteg kölyökből a magyarok hős kutyája lett

Mancs, a legsikeresebb hazai keresőkutya akkor lett igazán ismert, amikor egy török kislányt mentett ki a romok alól.

Operációs hegből virág

A tetoválóművész hegeket varázsol újjá.

Magyarázat, majdnem mindenre

Sokan nem értik, hogyan lehet egy szabadság- és vendég­szere­tő ország lakosságának jelentős részét éveken át megtéveszteni.

Búcsú a Facebooktól

Emberek: legalább a seggünkre vigyázzunk. Arra esetleg képesek vagyunk.

„Miért kell engem folyton hülyének nézni?”

Vajon mennyire kell gátlástalan­nak lenni egy átveréshez?

A macskák tényleg folyé­kony halmazállapotúak!

Ki ne látta volna már vicces pózban aludni a cicáját? 5x10 fotót mutatunk, amitől te is elolvadsz!

Nincs gyereked? Mikor lesz?

A bulvár csak addig érdekes, amíg mások életéről szól.

0