Ezt olvasta már?


Átadták az egészségtudományi képzések új fellegvárát a Szegedi Tudományegyetemen

Banga Ilonáról, fia és dédunokája jelenlétében nevezték el a Szegedi Tudományegyetem új, egészségtudományi képzési központját, amelyet 2023. november 21-én, névadó és projektzáró ünnepség keretében, hivatalosan is átadtak.


hirdetés

A teljesen felújított épületben az egészségtudományi szakterületen tanuló hallgatók mellett oktatóik ismerkedhetnek a legújabb eljárásokkal, technológiákkal és a régióban is egyedülálló képzésekben, kutatásokban vehetnek részt. Az esemény részeként átadták az SZTE Innovációs Díjakat a győzteseknek.

A Szegedi Tudományegyetem történetének egyik legjelentősebb projektjét zárták le ünnepélyesen és nevezték el méltó módon a megújult képzési központot november 21-én. A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ területén található egykori sebészeti klinika épületét teljesen felújították és modernizálták. Az új funkcióval, a Szőkefalvi-Nagy Béla utca 6. szám alatt működő centrum, a Banga Ilona Egészségtudományi Képzési Központ kialakítása, regionális és összegyetemi szinten is fontos. Az egyetem mindhárom alapfeladatára jelentős hatással lesz, ebben az egységben futnak össze azok az innovatív szálak, amelyeket az oktatásban, a kutatásban és a gyógyításban indítanak az SZTE kutatói, orvosai.

A Szegedi Tudományegyetem legkiválóbb orvosai, kutatói, oktatói, akik egészségügyi területen világszínvonalat képviselnek, ebben az épületben biztosan meg fognak fordulni munkájuk során és talán éppen itt jutnak olyan felfedezésre, amely gyökeres változást hozhat a gyógyászatban vagy akár Nobel-díjat érhet.

 

Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora a vadonatúj Egészségtudományi Képzési Központ épülete előtt köszöntötte a projektzáró és névadó ünnepség résztvevőit, köztük Banga Ilona fiát, Prof. Dr. Baló-Banga József Mátyást és a kutatónő dédunokáját, Németh Emesét, aki orvostanhallgató.

– Nagyon fontos dolog ez az esemény egyetemünk és az egész hazai orvosképzés szempontjából. Két ikonikus dolog fonódik most össze hivatalosan is: egy kiváló kutatónő és egy kiváló épület. Az új képzési fellegvár méltó módon tiszteleg Banga Ilona és munkássága előtt. A korábbi sebészeti klinikán Magyarországon egyedülálló, úttörő beavatkozásokat végeztek, sok esetben először hazánkban, mint például az élődonoros veseátültetés. Ez az épület egy eszköz, amit a Szent-Györgyi Albert és Banga Ilona által megalapozott iskola követői használhatnak kutatásaik során, amelyek közül több, jelenlegi kutatás is Nobel-díjat érhet majd – mondta el a rektor.

A szalagátvágás és a koszorúzás után már az épületben folytatódott a rendezvény, egy Banga Ilonáról, Szent-Györgyi Albert egyik legközelebbi kutatótársáról szóló kisfilm megtekintéséve

Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja köszöntőjében elmondta, hogy 2016 decemberében indult a most lezárult felújítási projekt. Az akkor 4,5 milliárdos keretösszegből még egy másik épület felújítását is tervezték. Az évek során többször is újra kellett gondolni a megvalósítást, amely végül körülbelül 9 milliárd forintból valósult meg.

– A Szegedi Tudományegyetem egyik legnagyobb volumenű beruházása zárult most le. Öröm számunkra, hogy létrejött az egészségtudományokhoz kapcsolódó, önálló képzési tömb, amely nagyon hiányzott a Szegedi Tudományegyetemről. Az épület ötvözi a hagyományokat, grandiózus és modern egyszerre. Ebben az épületben, valóban itt járt és alkotott Szent-Györgyi Albert és Banga Ilona, most pedig 21. századi technológiával, modern szemináriumi termekkel, skill laborokkal, cadaver műtővel, állatházzal várja a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit, oktatóit, kutatóit – mondta el a kancellár.

Prof. Dr. Lázár György, az SZTE SZAOK dékánja, az épülethez fűződő, több évtizedes személyes kapcsolatára is kitért beszédében. Elmondta, hogy bejárva a felújítás után úgy érezte, megmaradtak a központ fő feladatai, az oktatás, a gyógyítás és a kutatás, de új köntösben. A főbejárat felett található jelmondattal zárta beszédét, amely Banga Ilona ars poetica-ja és a jelenlegi nemzedékek vezérfonala is lehet. „Fortiter in re, suaviter in modo”, vagyis „Legyünk határozottak céljainkban, de óvatosak, körültekintők a megvalósításban.”


Prof. Dr. Baló-Banga József Mátyás, Banga Ilona fia, maga is az orvosi pályát választotta. Előadásában kitért édesanyjával való kapcsolatára, valamint a kutatóprofesszor asszony pályájának fordulópontjaira, nehézségeire is. Banga Ilona hagyatékából néhány egészen különleges tárgyat adományozott a névadó kapcsán a Szegedi Tudományegyetemnek. Az adományban többek között Szent-Györgyi Albert és első asszisztense, egyik legkiválóbb tanítványa, Banga Ilona közti, kézzel írott levelek is szerepelnek.

Az esemény kapcsán első alkalommal osztották ki a Banga Ilona Emlékérmeket. Banga Ilona fia, az SZTE rektora, kancellárja, Dr. Dux László, a Gál Ferenc Egyetem rektora, valamint a megújult egyetemi egység épületigazgatója, Prof. Dr. Boros Mihály tanszékvezető vehették át az SZTE SZAOK dékánjától az elismeréseket.


Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese az esemény keretében adta át az SZTE Innovációs Díjakat a győzteseknek.

Díjazottak

Leginnovatívabb kutatómunka PHD területen: Jójárt Boldizsár: A plazminogén aktívátor inhibítor 1, mint potenciális biomarker a gyulladásos bélbetegségek diagnosztizálásában

Leginnovatívabb kutatómunka a műszaki tudományok területén: Dr. Kozma Gábor: Hajózási és búvártechnológiában alkalmazható elektrokémiai cella fejlesztése.

Leginnovatívabb kutatómunka TDK területen: Torma Bianka: Nemesfém-alapú optikai szenzor szelektivitásának hangolása.

Leginnovatívabb kutatómunka a természettudományok és élettudományok területén: Szabados-Mészáros Rebeka, Szabados Márton: Biodízel adalékanyag előállítás: Furfruil éterek hatékony áramlásos kémiai szintézise agyagásvány katalizátorokkal.

Az érdeklődőknek az ünnepség után Prof. Dr. Boros Mihály tanszékvezető mutatta be az új létesítményt.

A csatolt fotókat készítette: Kovács-Jerney Ádám.

 0

hírek innen, onnan

Az OTP Bank szerződést kötött az iGCB-vel egy új számlavezető és hitelezési rendszer bevezetéséről a bankolási élmény fejlesztése érdekében

A szerződést az OTP Bank képviseletében Csányi Péter, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese, a Digitális Divízió vezetője és Becsei...

Kína új akciótervet mutatott be a levegőminőség javítására

Az intézkedések között megjelenik az új és tiszta energiaforrások fejlesztése, a földgáztermelés növelése, valamint a nagy...

Tóba csúszott autót mentenek a tűzoltók éjjel Győrben

Legurult az út széléről és félig belecsúszott az ott található tóba egy személyautó Győrben, a Kenus utcában. A járműt egy fa fogta...

Történelmi mélyponton a Tottenham

Soha nem fordult elő ilyen korábban a Premier League-ben.

A Juventus a címvédőt legyőzve vezeti a bajnokságot

A Serie A pénteki játéknapjának rangadóján a Juventus fogadta hazai pályán a címvédő Napoli együttesét.

Meghalt Ryan O'Neal, a Love Story főszereplője

Az amerikai színészt 82 éves korában érte a halál.

Döbbenetesen szexin néz ki Tuvic Aleksandra, bikiniben is

Tuvic Aleksandra bikiniben is nagyon erős formát mutat, nem kevés férfi udvarol neki a közösségi médián keresztül.

Már télen új játékost igazolhat a Liverpool Matip helyére

Tervben volt egy középhátvéd szerződtetése, de Matip sérülése felgyorsíthatja az eseményeket.

Hadházyék az MTVA épületére vetítették ki a karaktergyilkosságokról szóló filmet

A független országgyűlési képviselő szerint egy embert le lehet járatni, de sok tízezer emberrel nem lehet ugyanezt megtenni.

Három kiállítás, a Valencia kikapott a Getafe otthonában videóval

Leginkább a piros lapokról marad emlékezetes a La Liga 16. fordulójának nyitó mérkőzése, amelyen a Getafe felülmúlta a Valenciát.

0

Sport

Teljesen összeomlott a Tottenham

Október végén veretlenül vezette a bajnokságot a Tottenham, azóta meccset sem nyert.

Átok ül a magyar kapusokon, megvan Szemerey diagnózisa

A pénteki ebédre mankóval érkezett.

Csodagól sokkolta a házigazdát a kézilabda-világbajnokságon - videó

A három rendező közül először kapott ki valamelyik.

Dánia sokkot kapott, mert a nagyképű kézilabdázóit megverte Japán

Az utóbbi évek legnagyobb szenzációja történt meg csütörtökön este Herningben.

Megelőzte Neymart a Real Madrid legújabb brazil csodagyereke

Vinícius Jr. és Rodrygo után a nyáron megérkezik Madridba a 17 éves Endrick is. Bajnokként és a valaha volt egyik legjobb tinédzserként.

Guardiola már a szezon végén visszavonulhat

A katalán edző egy nyilatkozatában elárulta, minek kell történnie ahhoz, hogy már a szezon végén visszavonuljon.

Döntöttek a botrányos állapotú kecskeméti focipályáról

A helyi városvezetés közgyűlésén is szóba került a Széktói Stadion állapota.

Élet-halál meccs jön a magyar női kézilabda-válogatottnak

A magyar játékosok és a szövetségi kapitány is bizakodó a szombati, Svédország elleni mérkőzés előtt. Interjúk a helyszínről.

Évek óta folyamatosan csalják el a kézilabda-világbajnokságokat

Sokkal mélyebb a probléma, mint azt gondoltuk. A norvég szövetség elnöke demagóg szöveggel próbál nyugtatni.

Hihetetlen összeomlás az angol bajnokságban

Sosem látott negatív rekordokat döntöget a Spurs.

0

Bulvár

Hatalmas havazásra kell számítani a hétvégén

Mutatjuk, Magyarország mely részeit lepi el a hó.

A Fidesz vezetőit börtönbe kellett volna csukni, mondta a súlyos ÁSZ büntetés után Márki-Zay

Az Állami Számvevőszék vizsgálata: a 2022-es ellenzéki összefogás kampánypénzeiből 260 millió forintnyi támogatást minősített illegálisnak. A Demokratikus Koalíció képviselője Híradónknak azt mondta, hozzáj

Elmondta egy kislány a barátnőjének, milyen undorító hétfogós játékot játszik vele a mostoha nagyapja

Hét évet kapott a minősített szexuális kényszerítéssel vádolt férfi.

Rejtély, hogyan és miért törölték az állam elővásárlási jogát Orbán Ráhel világörökségi ingatlanjain

Pár évvel korábban a közérdekre hivatkozva jegyezték be az állami elővásárlási jogot a tokaji földekre.

Januártól jön a nagy változás a kórházakban

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) januártól már 81 intézmény üzemeltetéséért lesz felelős. A szervezet főigazgatója elmondta, hogy az átvétel miatt a vármegyei kórházak 85-90 százalékával,

Borzalmas tragédia: Lezuhant egy katonatiszteket szállító helikopter

Lezuhant egy guyanai katonatiszteket szállító katonai helikopter a venezuelai határ közelében. A balesetet, melynek öt halálos áldozata volt, ketten élték túl - közölte csütörtökön a guyanai kormány.

Sokkoló fotók a reggeli súlyos buszbalesetről, teljes volt az útzár

A szigetszentmiklósi hivatásos, a ráckevei önkormányzati és a délegyházi önkéntes egység végezte a műszaki mentést, melynek során áramtalanították a személyautót. A helyszínre kiérkezett a mentőszolgálat is

Hidegzuhany a Modernával és a Pfizerrel oltottakra: rejtélyes immunválaszra bukkantak

Egy tanulmány kimutatta, hogy az mRNS Covid vakcinát kapó személyek több mint 25%-ánál váratlan immunválasz lépett fel. További részletek cikkünkben!

0