Ezt olvasta már?

0

Miért válik hiánycikké egy gyógyszer, és mit tehet ilyenkor a háziorvos, a gyógyszerész?

A gyógyszerekre laikusként hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint mindig elérhető és hozzáférhető készítményekre, időről időre azonban egy-egy, akár sok beteg által alkalmazott vényköteles gyógyszer időszakos hiánya rámutat ennek ellenkezőjére.


hirdetés

Egy adott gyógyszer elérhetetlensége esetén a háziorvosnak és a patikusnak is van mozgástere alternatívákat keresni, de a pácienseknek is fontos figyelniük arra, hogy időben jelezzék, ha kifogynának a receptre írt és rendszeresen szedett gyógyszerükből.

Idén áprilisban sajtóhírek szerint átmenetileg hiánycikké vált egy sokak által szedett, vényköteles, klonazepám hatóanyagú gyógyszer, melyet többek között epilepszia, pánikbetegség és egyéb szorongásos kórképekben alkalmaznak, és ezzel párhuzamosan pedig helyettesítő terméke is korlátozottan volt elérhető. A helyzet csupán időlegesen állt fenn, azonban több kérdésre is rávilágított a gyógyszerellátással kapcsolatban. Most pedig friss hír, hogy júliustól megváltozhat egyes inzulintartalmú készítmények elérhetősége.

„A gyógyszerellátási problémák, gyógyszerhiányok minden országot sújtanak, és egy hol gyengülő, hol erősödő tendenciát mutatnak az elmúlt 10 évben. A tudományos szakirodalomban megjelenő cikkek növekvő száma mellett a sajtó és közvélemény is egyre többször foglalkozik a témával, valamint a betegekhez, hozzátartozó gyógyszerkiváltókhoz is eljutott a probléma” – mondta el dr. Vida Róbert, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerészeti Intézetének egyetemi adjunktusa. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a helytelen, szakmai alapokat nélkülöző, szenzációhajhász cikkek akár el is mélyíthetik a problémát, pánikszerű felvásárláshoz is vezethetnek, fokozva a hiányt. A gyógyszerellátási lánc ugyanis nem tud azonnal reagálni a helyzetekre a sok szabályozott és minőségbiztosított folyamat miatt, amely biztosítja, hogy megfelelő minőségű gyógyszerek és egyéb termékek kerüljenek a gyógyszertárakba.

Dr. Vida Róbert véleményét a közforgalmi gyógyszerellátásban dolgozó dr. Kónyi Csongor szakgyógyszerész is osztja, szavai szerint gyógyszerhiány esetén is szakemberektől és hiteles forrásból tájékozódjunk.

Mi a teendő, ha nem elérhető az adott gyógyszer?

Időszakos gyógyszerhiány csak a globálisan, világszerte gyógyszerhiánnyal érintett gyógyszerek esetén érzékelhető, a hiányhelyzetek jelentős része (több, mint 80%) kezelhető:

• generikus helyettesítő gyógyszerrel;

• terápiás váltással melyet a gyógyszerész a kezelőorvossal és beteggel együttműködésben tud megoldani, és így a gyógyszeres terápia zavartalanul folytatódhat.

A gyakorlatban ennek kivitelezését több tényező is befolyásolhatja. A generikus gyógyszerhelyettesítést nagyban akadályozzák az esetleges tévhitek jelenléte, mellyel kapcsoltban érdemes megkérdezni gyógyszerészüket, kezelőorvosukat.

„Ezzel is csökkenthető a bizonytalanság és egy ellátási probléma esetén könnyebben kezelhető a helyzet, folytatható a gyógyszeres terápia. Ezzel akár több sikertelen kiváltás és az ország végig járása is megspórolható a beteg vagy hozzátartozó részéről” – tette hozzá Dr. Vida Róbert. Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy nem minden esetben van lehetőség gyógyszerhelyettesítésre, pszichiátriai betegségben szenvedők esetén például a megszokott gyógyszeres terápiához ragaszkodik mind az orvos, mind a gyógyszerész. Ilyen esetben nagy körültekintéssel és betegedukációval kell megkezdeni az esetleges terápiamódosítást. Ezért is teremtett olyan nehéz helyzetet a különböző pszichiátriai kórképek kezelésére szánt gyógyszerek globális hiánya.

Nem látja a háziorvos a felírás pillanatában, hogy elérhető-e a gyógyszer

„A háziorvosok nagy része sajnos nem látja valós időben, hogy az a gyógyszer, amit felírnak a páciensnek, az adott pillanatban elérhető-e a patikában vagy sem, ezért előfordulhat, hogy esetleges hiányával akkor szembesül a beteg, amikor azt kiváltaná” – mondja dr. Princz János háziorvos, a Praktizáló Orvosok Baranyai Megyei Szövetségének elnöke, a PTE Általános Orvostudományi Kar Alapellátási Intézetének intézeti főorvosa. Szavai szerint nagy igény volna arra, hogy a háziorvos már a felírás pillanatában jelzést kapna arról, hogy problémás az adott gyógyszer beszerzése, így jó eséllyel tudnának alternatívával szolgálni. Egyes gyógyszerfelíró programok már képesek ugyan kijelezni a gyógyszerek elérhetőségét, de ez még nem minden családorvosi rendelőben érhető el.

Előállhat az a helyzet is, hogy a páciens kórházi kezelésből érkezik, ahol olyan gyógyszer felírását javasolták, melyről tudott, hogy nem, vagy csak rendkívül nehezen érhető el. A háziorvosnak ilyenkor módja van a gyógyszerek hatóanyagainak anatómiai, terápiás és kémiai osztályozási rendszerén, az úgynevezett ATC-csoporton belül helyettesítő terméket keresnie. Sürgős esetben az ügyeletes orvos is fel tudja írni a szükséges gyógyszert, ez esetben viszont érdemes többletköltséggel is számolni – fejtette ki a főorvos. Mint mondta, az is fontos, hogy páciens is partner legyen és szem előtt tartsa, hogy meddig elég neki a rendszeresen szedett gyógyszer, ne várja meg, míg már nincs belőle.

„Magyarországon sajnos százezrek élnek valamilyen vényköteles feszültségoldóval, ez a trend az elmúlt években nem is változott” – fogalmazott dr. Princz János. Sokakat úgymond „rajtafelejtenek” az ilyen szereken, azaz a szükségesnél tovább szedik őket. Ez sajnos idővel addikcióhoz is vezethet, és egyre bajosabb lesz levenni a beteget a nyugtatóról. A háziorvosoknak törekedniük kell arra, hogy rendszeresen monitorozzák a betegeiket, figyelve, hogy ténylegesen indokolt-e a feszültségoldók szedése.

A drágább készítmény jobb, mint a helyettesítés hiánya

„Fontos szempont a helyettesítés során az eltérő gyógyszerárak kérdése is, mely megnehezítheti a helyettesítés elfogadását a betegek részéről” – véli dr. Vida Róbert. A támogatási kategóriák és hozzáférhetőség, az alternatív drágább készítményekhez nyújtott támogatás felülvizsgálata és megoldása szintén hozzájárulna a hiányok megfelelő kezeléséhez, csökkenthetné a betegek terheit és elősegítené a generikus helyettesítés megvalósulását. A PTE GYTK adjunktusa szerint továbbá hasznos volna a hatóanyag alapú gyógyszerfelírás ilyen esetekben is, azaz a recepten a hatóanyag neve szerepelne, nem pedig egy konkrét gyógyszeré, így nagyobb lenne a mozgástér, és a betegek nagy része is könnyebben fogadná így a helyettesítést.0

hírek innen, onnan

Ezt árulja el a személyiségedről, ha emlékszel az álmodra - Repülést vagy halált álmodni is beszédes

Az álmok nem csupán elfojtott vágyaidról és érzéseidről mondanak sokat, hanem személyiséged alapjaira is rávilágítanak.

Aureliónak nem az akkori párjától született kislánya, hanem az egyik legjobb barátnőjétől

A kislány nem az akkori párjától, hanem az egyik legjobb barátnőjétől született, akivel egy éjszakát töltöttek csupán együtt.

A Krímért folytatott harcra szólított fel az ukrán elnök

Ukrajnának és nemzetközi partnereinek folytatniuk kell a harcot a Krím visszafoglalásáért – jelentette ki Volodimir Zelenszkij hétfőn, a...

Be van rekedve és nehezen tud nyelni? Ezek lehetnek az okok

Ez a betegség általában felsőlégúti fertőzésekkel együtt, esetleg azok szövődményeként jelentkezik.

Aggódnak a magyarok, a többiekkel egyetemben

A kelet-közép-európai országok fogyasztói egyelőre óvatosak, nem merik magukat nagyobb kiadásokba verni, tartalékolják a pénzüket,...

Így reagált Sebestyén Balázs a felesége ruhamárkájára

A Sebestyén Viki és barátnője által tervezett ruhák borsos áron kaphatók.

Sulyok Tamás lett hazánk köztársasági elnöke

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság eddigi elnöke lett az új köztársasági elnök.

5 tipp, ha először utazol kisgyerekkel

A kisgyerekes utazás sok család legnagyobb rémálma – de nem kell annak lennie, sőt! Mutatjuk, hogyan hozd ki belőle a legtöbbet.

Kiderült, melyik típus lett az év autója 2024-ben

Tizennyolc év után járt ismét a rangos elismerés a Renault-nak.

Kőkemény lépésről döntött a Facebook anyacége a júniusi EP-választások előtt

A Meta a választási műveleti központ létrehozását tervezi a valós idejű fenyegetésazonosítás és -csökkentés érdekében.

A Mol sem tudta megmenteni a pesti tőzsdét

A BÉT a nyugat-európai börzékhez képest is alulteljesített. A forint árfolyama vegyesen alakult hétfőn a főbb devizákkal szemben.

Sport

Így fest Szoboszlai Dominik kezében az első liverpooli trófea. - fotó

Első trófeáját gyűjtötte be a Liverpool FC színeiben a magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik.

Felgyújtotta magát egy Újpest-szurkoló a Fradi-meccsen

Nem múlt el balhé nélkül a mérkőzés.

Ezt gondolja a Fradi elnöke, Kubatov Gábor az Újpest kiütéséről - fotóval

Közösségi oldalán üzent a Ferencváros elnöke, Kubatov Gábor, miután a csapat 5-0-ra kiütötte a rivális Újpestet a Szusza Ferenc Stadionban.

Szoboszlai nekiugrott Kloppnak a Liverpool kupagyőzelme után - fotó, videó

Folytatódott a magyar válogatott focista elképesztő sorozata.

Klopp elárulta, miről felejtettek el szólni neki a Ligakupa-döntő előtt

A Liverpool BL-győztes német szakvezetője szerint edzői pályafutása egyik legkülönlegesebb győzelmén van túl, elvégre a fiatal liverpooli játékosokra támaszkodva győzték le a bajnokság egyik legerősebb keretéve

Milliók utálták meg Lionel Messit pár nap alatt

Magyarázkodnia kellett a világbajnoknak.

Ancelotti: „Megértem, hogy Modric szomorú, de…”

A veterán horvát középpályás góljával győzött a Real Madrid, edzője a lefújást követően szót ejtett, milyen sors várhat rá nyár után.

A Bayern váratlant húzhat az új edző kinevezésével - sajtóhír

A bajoroktól nyáron távozik Thomas Tuchel, nem akárki ülhet a helyére.

A magyar válogatott egyik legjobbja nem játszhat Svájc ellen

Klujber Katrin kikerült a Svájc elleni Eurokupa-mérkőzésekre készülő magyar női kézilabda-válogatott keretéből - írja az MTI.

Szoboszlai menedzsere is megszólalt a Ligakupa-döntő után

A vasárnapi Ligakupa-döntő után az első angliai aranyérmét begyűjtő Szoboszlai Dominik menedzsere bízik benne, hogy ez még csak a kezdet volt.

Csercseszov a korábbi játékosainak: Aki nem tud oroszul, nem játszik

A korábban a Ferencvárost is irányító Sztanyiszlav Csercseszov a Legia Warszawánál töltött időszakáról mesélt.

Lecserélte a csapata a Forma-1-es pilótát, kifakadt miatta

Megvolt az oka, hogy azt hitte, maradhat.

0

Bulvár

Tóth Gabi a volt férjéről: Magányosan élt, drogos, játékfüggő múlttal... picit beletörött a bicskám

De úgy látja, Mikes Annával összeillik a séf, minden jót kíván nekik.

A falfestés alapszabályai: 4 tanács, amit mindenképp fogadj meg, mielőtt festőhengert ragadnál

A tavasz melegebb hónapjai elhozták a festés időszakát, így ha te is ilyen jellegű felújításon gondolkodsz, akkor jó helyen jársz. A falfestés nem nehéz feladat, de vannak fontos alapok, amik nélkül a végeredmény

Egy csésze kávé rögtön ébredés után: az alvásszakértő szerint ez a legrosszabb, amit tehetsz

Érdemes néhány órát várni a reggeli kávéval. Így nem csak jobb hatást fog elérni, de immunrendszered is hálás lesz érte.

Átneveztek egy magyar települést, illetlenséget jelentett a neve

Ennél feltűnőbb nevet nem is választhattak volna.

Így tisztítsd meg a fa vágódeszkát, miután húst vágtál rajta

A vágódeszka alap kelléke a konyhai tevékenységeknek, hiszen gyakorlatilag mindent ezen vágunk. Nem mindegy azonban, hogy milyen típusút használunk, ahogyan az sem, hogy hogyan tisztítjuk meg. Az ételek egészséges és

Kislánya uzsonnásdobozában üzent az óvónőnek az anyuka - ezért

Egy kis papírcetlit csúsztatott a dobozkába, mert az óvónő beleszólt abba, hogy kislánya hogyan fogyasztja el az otthonról hozott ebédjét.

blogmorzsák

A bunkerek országa

A hely, ahol több százezer bunkert építettek a végül be nem következő invázió elhárítására.

A remény szörnyű terv

Már ha a szerelemről van szó.

0